TA HAND OM ER

Self-care. Det är egentligen väldigt simpelt, men vi glömmer ofta bort att hand om oss själva i våra upptagna liv. Vi försöker tillfredställa andra personer runt omkring oss: vår chef, vår familj, våra vänner men glömmer tyvärr bort det viktigaste - våra egna behov. Att ta hand om sig själv mentalt, fysiskt och emotionellt är viktigt och nyttigt. Det finns forskning som visar att människor som prioriterar egen tid lider av mindre stress och är mer lyckliga och nöjda över sina liv. Så varför gör vi inte det?

Här nedan kommer fem tips på olika saker man kan göra när man har egen tid. Dessa punkter som jag har skrivit ner är då aktiviteter som jag personligen tycker om, några av er kanske kommer tycka om det - andra inte vilket är helt okej. Det viktigaste är att man hittar saker som man själv tycker om - det är vad "self-care" går ut på.

1. Fysisk aktivitet. I dagens samhälle sitter vi väldigt mycket och fysisk aktvitet är bra för vår fysiska och mentala hälsa. Det finns massor med olika aktiviteter man kan gå på i olika prisklasser. Allt från gratis (jogga, promenera, träna hemma, yoga) till betalda aktiviteter (gym, dans, simning). Bara att hitta något som du mår bäst av! För min del är det gym, dans och yoga.

2. Mental aktivitet. Precis som med fysisk träning finns det också många mentala aktiviteter man kan göra. Några exempel på sådana aktiviteter är att: läsa en bok, lyssna på musik/podcast, rita, måla, skriva, lösa korsord eller göra någon DIY projekt.

3. Relax. Ibland måste man bara ta det lugnt och slappna av. Vad jag gillar att göra är att tända några ljus, ta ett varmt bad och ha hemma-spa med ansiksmask & hårmask. Man kan även unna sig ett besök på SPA eller skönhetssalong för några behandlingar om man så vill.

4. Tacksamhetsdagbok. Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om varför man borde skriva en tacksamhetsdagbok, så kommer inte gå in på några detaljer här. Kan bara kort sammafatta att man uppskattar mer saker i sitt liv (som man kanske tar för givet) genom att skriva ner.

5. Digital detox. Personligen tycker jag att det är skönt att lägga ifrån sig mobilen ibland. Man behöver inte vara uppkopplad jämt även fast man typ förväntar sig vara det i dagens samhälle. Nu säger jag inte att ni ska radera alla era sociala medier och återgå till knappmobiler, absolut inte. Jag menar bara att det kan vara skönt att sätta upp en tid då man är mobilfri. Jag försöker till exempel att sluta använda mobilen minst 1 timme innan jag lägger mig och läsa en bok istället.

Gillar

Kommentarer

tildablanksvard
tildablanksvard,
vilka bra tips fina!
nouw.com/tildablanksvard
evelinarou
evelinarou,
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Men hur fantastiskt är inte du som bjuder på så fina tips? Jag behövde verkligen detta idag så tack vännen. Du är fantastisk 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
evelinarou
evelinarou,
Håvad roligt 😍
nouw.com/evelinarou
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229